четвъртък, 18 септември 2014 г.

Науката да станеш богат според Уолъс Уотлъс

Съществува наука да бъдеш богат и тя е точна наука, като алгебрата и аритметиката. Процесът на придобиване на богатства се управлява от определени закони. Щом ги изучи и започне да ги спазва човек забогатява с математическа точност.
Притежаването на пари и имущество е резултат от определен начин на действие.
Хората, които правят нещата по този начин – независимо дали целенасочено или случайно – забогатяват, докато тези, които ги правят различно, независимо колко усилено работят и какви способности имат си остават бедни.
Природен закон е, че подобните причини винаги предизвикват подобни следствия, следователно всеки човек, който се научи да прави нещата по точния начин неминуемо ще забогатее.
Истинността на горното твърдение се доказва от следните факти:
Богатството не е въпрос на място или среда, защото ако беше така всички хора, обитаващи даден район, щяха да бъдат богат. Всички жители на някой град щяха да са богати, докато жителите на друг щяха да са бедни. По същата логика всички обитатели на даден щат щяха да тънат в богатства, а хората в съседния да мизерстват.
Ситуацията обаче не е такава. Напротив, виждаме навсякъде как бедните и богатите живеят заедно в един и същи район и често дори упражняват едни и същи професии. Когато двама души живеят на едно място, имат еднакъв бизнес, но единият е богат, а другият беден, налице е доказателството, че забогатяването не зависи от района на местоживеене. Някои райони могат да предлагат по-добри условия за забогатяване от други, но щом двама души с еднакъв бизнес имат различни съдби на едно и също място и единият успява, а другият се проваля, това е знак, че богатството е резултат от определен начин на действие.
Още нещо, способността нещата да се правят точно по определен начин не се дължи единствено на наличието на талант, тъй като много хора, които притежават огромен талант остават бедни, докато други, със съвсем скромни дарби, забогатяват.
Когато започнем да изследваме забогателите хора забелязваме, че във всяко отношение те са средна ръка и нямат повече таланти или способности от останалите. Явно са богати не защото притежават таланти или способности, които другите нямат, а защото са успели да направят нещата по точно определен начин.
Явно е още, че богатството не се дължи на икономичност или пестеливост. Много, крайно стиснати хора, остават бедни, докато други, които харчат разточително, забогатяват.
Забогатяването не се дължи на способността да правиш неща, които другите не правят, защото съревноваващите се в един и същ бизнес често правят едни и същи неща и все пак единият забогатява и преуспява, докато другият остава беден или се разорява.
Всички изброени факти ни навеждат на заключението, че забогатяването е резултат от точно определен начин на действие.
Но ако богатството е резултат от определен начин на действие и ако подобните причини винаги предизвикват подобни следствия, тогава всеки мъж или жена, които действат по указания начин, неминуемо ще забогатеят. Това свежда целия проблем до методите и компетенцията на една точна наука.
Тук възниква следния въпрос – дали гореуказаният начин на действие е толкова труден за следване, че е по силите само на малцина? Както вече видяхме това не може да е истина (поне доколкото става въпрос за природни заложби). Наравно забогатяват и талантливите и бездарните, и интелектуално брилянтните и ограничените, и физически силните, слабите и болните.
Без съмнение, нужно е да имаш някаква минимална предприемчивост и разбиране, но по отношение на природните дадености, всеки човек, който има достатъчно ум, за да се научи да чете и е в състояние да прочете и разбере написаното тук, със сигурност може да забогатее.
Видяхме още, че не става въпрос за среда или място на живеене. Да, мястото има някакво значение. Не може да отидеш в центъра на Сахара и да очакваш да развиеш там успешна търговия.
Забогатяването предполага работа с хора и съответно пребиваване в места, където живеят хора, с които да се работи и ако тези хора са склонни да действат според намеренията ти, толкова по-добре. Но дотук с влиянието на средата. Ако поне един човек в твоето селище е забогатял, значи е възможно да успееш и ти. Щом някой е забогатял, значи можеш да забогатееш и ти.
Нека отново повторим – въпросът не опира до избор на специфичен бизнес или професия. Има богати хора във всеки бизнес и всяка професия, а в същото време съседите отсреща, упражняващи същата професия, продължават да са бедни.
Вярно е, че ще се справиш най-добре с бизнес, който ти идва отръки и ти е по сърце. Ако имаш някакви специални дарби и таланти, най-подходящ за теб ще е бизнесът, където се изисква наличието точно на тези таланти.
Освен това, добре е да избереш бизнес, подходящ за мястото, където живееш. Салон за сладолед подхожда повече в топъл климат отколкото в Гренландия и бизнесът със сьомга ще върви по-добре на северозапад, където има сьомга, отколкото във Флорида, където няма.
Но извън тези най-общи ограничения, забогатяването не зависи от спецификата на бизнеса, а от умението нещата да се правят по определен начин. Ако се занимаваш с някакъв бизнес и си беден, докато някой в твоя град, работейки същото, е богат, това е само защото ти не правиш нещата както трябва.
Липсата на капитал не е пречка за забогатяване. Разбира се, при наличието на капитал, печалбата е по-бърза и лесна, но човек, който притежава капитал, вече е богат и не е нужно да обмисля как да стане такъв. Независимо колко си беден, ако започнеш да правиш нещата по нужния начин, скоро ще започнеш да забогатяваш и да трупаш капитал. Придобиването на капитал е част от процеса на забогатяване и следователно част от резултата, който неминуемо възниква, когато нещата се правят по правилния начин.
Може да си най-бедния човек на континента и да имаш огромни дългове. Може да нямаш приятели, влияние, ресурси, но когато започнеш да правиш нещата по нужния начин, неминуемо ще забогатееш защото подобните причини неизбежно предизвикват подобни следствия. Ако нямаш капитал, ще го натрупаш. Ако не си в подходящия бизнес – ще го смениш. Ако не си на правилното място – ще се преместиш.
Постави началото на тези процеси в сегашния си бизнес и на сегашното си място на живеене като задвижиш нещата по нужния начин, който винаги води до успех. Започни да живееш в хармония със законите, които управляват вселената.
Използвани източници:
Уолъс Д. Уотлъс
Тайната на успеха – науката да станеш богат (1910 г.)

Like the Post? Do share with your Friends.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

IconIconIconFollow Me on Pinterest

What's Hot