вторник, 27 януари 2015 г.

Как да спрем да се сравняваме с другите


Единственият човек, от когото трябва да се опитаме да сме по-добри, е човекът който бяхме вчера.
Американците имат една поговорка – “Тревата на съседите винаги е по-зелена”. Като социални животни ние хората първо виждаме в другите това което ние бихме искали да имаме или да сме. Сравнението с хората около нас – един от най-лошите навици, който е породен от несигурност, завист, желание да сме по-добри от хората, които идеализираме, навик породен от вманиачени родители, които искат тяхното дете винаги да е перфектно…Безброй причини да виждаме хората около нас като по-висши и да се опитваме да сме като тях.
Сравнението води до нещастие, завист, вманиаченост, злоба, негативност. Как да спрем да се сравняваме с хората около нас?
Съвет №1 – Всеки един от нас е уникален
Всеки от нас е роден със специфични дарби, заложби и таланти. Ние имаме ЕГН, което ни прави специални и идентични. Да се сравняваме един с друг е абсолютно безполезно. Дайте шанс на своята уникалност да блести – в крайна сметка ако ние самите не осъзнаем и не обикнем нашата уникалност, никой няма да го направи.
Съвет №2 –  Осъзнай, че дори човекът, с който се сравняваш не е перфектен и има комплекси 
Много е лесно да се сравняваме с другите, когато намираме нещo в тях, което ни привлича. Много хора  искат да изглеждат “перфектни” като телевизионните звезди. Ще  ви кажа една малка тайна – перфекността на съществува. Тя е породена от нашето възприятие, от това как ние възприемаме този, с който се сравняваме. Хората, с които се сравняваме също имат демони, с които се борят – никой не е перфектен. Всеки има комплекси и неща, които ги карат да се чувстват неуверени. Припомнете си това другия път, когато се сравнявате с когото и да било. Направете го съзнателно – следващия пък, когато се хванете в крачка, си кажете “Да, харесва ми колко е по-добър от мен във флиртуването с дамите, но аз съм уникален в начина, по който аз комуникирам с хората. Със сигурност има неща, в които аз съм по-уверен и по-добър от него.”
Съвет №3 – Сравнявай се само със себе си и това, което си бил вчера
Много ми харесва тази поговорка: “Единственият човек, от когото трябва да се стремиш да си по-добър е човекът, който си бил вчера”. Ако всеки един ден се опитваш да си по-добър от това, което си бил вчера, то със сигурност един ден ще си точно това, което винаги си искал да бъдеш. Никой не е съвършен, но всеки може да се опита да даде най-доброто от себе си всеки ден. Душевното спокойствие, което настъпва с реализацията, че днес си дал най-доброто от себе си, е едно от най-прекрасните чувства на света. Успех!




Like the Post? Do share with your Friends.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

IconIconIconFollow Me on Pinterest

What's Hot