неделя, 5 октомври 2014 г.

Фокусирай се!



Том Уоод, един от най-добрите треньори на личностното развитие, разказва една много подходяща история за силата на фокуса. Реших да я споделя с теб.

Когато Том е живял в Япония, всички говорили за една планина на име Фуджи.

Когато хората изкачвали най-високата планина в Япония, в средата на лятото, имало едно ниво, което според Японски поговорки било наричано „нивото между земята и рая“. Когато си на това ниво, виждаш слънцето по различен начин, изгревът е с различен цвят, нещо което не си виждал преди,  нещо наистина красиво.

Том решил да изкачи планината със свои приятели вечерта, за да са на върха за изгрева. Имало е хиляди хора, които я изкачвали. Било доста трудно да го направиш. Когато се изкачвали, Том срещнал стара дама на 92 години. 

Отнема 5 часа за млад човек да достигне върха, а на нея - около 5 дни. Том видял жената и решил да я попита каква е тайната на нейния успех. Тя го погледнала, прегърбена от цял живот носене на ориз и работа на полето, и казала на японски: „Извинете, но изкачвам планината“, обърнала се и продължила. Колко грубо, нали? Том се учудил. 

Той и неговите приятели продължили да изкачват. Стигнали до една къща и решили да си починат малко като спрат за момент. Само че се натъкнали на японско семейство и били поканени да пийнат по едно саке. Така, едното саке се превърнало в две, в три и започнали да се забавляват. В един момент, един от приятелите на Том го подсетил, че трябва да тръгват. Те отворили вратата и видели, че вече са изпуснали изгрева. Решили да бягат, за да се изкачат по-бързо, но вече било късно. Видели как хиляди хора се наслаждавали на прекрасната гледка. Слънцето вече било на небето. 

Забелязали и старата дама, която седяла на един камък, видели как яркото слънце топли нейното лице. В този момент Том осъзнал нещо. Нещо много важно - тази дама е била фокусирана. Тя му казала: „Извинявай, но изкачвам планината“. Той се оставил да се разсее за по едно саке и изпуснал прекрасния изгрев. Той изгубил фокуса си. 

Like the Post? Do share with your Friends.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

IconIconIconFollow Me on Pinterest

What's Hot